Food prepping – det nye sort!

Jeg har købt en bog om food prepping og havde i den grad forberedt mig på, at i år skulle jeg virkelig gøre mig god til det. Det viser sig så ved nærmere gennemlæsning af den meget smukke og inspirerende bog, at det har jeg gjort i mange år. At preppe altså. Her hos os har det bare heddet at planlægge.

Jeg er godt klar over, at “prepperne” måske tager begrebet et niveau højere op med klargjorte måltider til flere dages madpakker. Men dybest set, det handler altså om at planlægge.

Her i huset har vi vist altid preppet, i starten for tyve år siden handlede det om økonomi, senere hen tid, og faktisk også bæredygtighed og øget fokus på at undgå madspild. Vi laver en madplan for en uge af gangen. Vi sørger for at lade en del af råvarerne, især grøntsager og mælkeprodukter, gå igen i flere af pågældende uges retter, så vi smider så lidt som muligt ud. Det lykkes ikke altid. Vi er fem i familien, fem med vidt forskellige præferencer og ønsker til maden. Vi har nogle uskrevne regler om den madplan:

  1. Vi skriver kun retter på, som vi kan lide! (Af og til sniger der sig noget ind, som ser mægtig sundt og godt ud, men ingen har lyst til det, så det bliver aldrig lavet og hele balladen ender i en pizza fra den lokale.)
  2. Der skal være grøntsager hver dag.
  3. Der skal være fisk mindst en gang om ugen (og der findes utallige måder at lave gode og velsmagende fiskeretter på – grøntsagerne og en god fiskemand er nøglen til succes!)

-Og så har det i øvrigt udviklet sig til, at vi kun får rødt kød et par dage om ugen, resten er fisk, kylling og vegetarretter, som selv husets aktive teenagere og gemalen med hårdt fysisk arbejde kan trives med og får kræfter af.

Men tilbage til food prepping: Der er masser af tid og penge at spare, og hvis man holder nogenlunde fast i det, så får man altså også et forspring i forhold til at vælge de madvarer, der er gode for os. Der kommer løbende tip til food prepping/planlægning her på bloggen;-)

Brug dine kogebøger som inspiration. Du SKAL ikke altid ligge inde med alt muligt eksotisk. Byt ud med hvad du har og kan lide.